Sok z rokitnika, z Ałtaju. Z Syberii.

Żywność, suplementy i kosmetyki syberyjskie zyskują niesłabnącą popularność. Region ten bogaty jest w wiele roślin nieznanych w innych regionach świata. Pozyskiwane z nich produkty mają dobroczynny wpływ na ciało człowieka. Niektóre poprawiają wygląd i dodają witalności, inne mają doskonałe walory smakowe, a jeszcze inne pozytywnie oddziałują na cały organizm. Na szczególną uwagę zasługuje sok z rokitnika dzikiego. Dlaczego okrzyknięty jest złotem Syberii?

Samo zdrowie z Syberii

Syberia obfituje w różnorodne krzewy, drzewa, zioła, jagody i inne rośliny, które często w ogóle nie występują w innych regionach świata. Rośliny występujące na tym obszarze są tak wyjątkowe ze względu na trudne warunki, w których muszą się rozwijać. Rosną w klimacie, w którym słońce świeci przez krótki okres, a przez większą część roku panują niskie temperatury. Przez to rośliny gromadzą substancje odżywcze wewnątrz łodyg, liści czy korzeni, aby przetrwać. Wyciągają wszystko to, co najcenniejsze z gleby i koncentrują w sobie przez długie tygodnie. Dlatego są skarbnicą tak cennych mikro i makroelementów. W farmakologii i kosmetologii wykorzystywanych jest wiele produktów. Są to między innymi:

  • grzyby witalne, takie jak chaga porastająca dzikie lasy brzozowe,
  • mumijo występujący w szczelinach skalnych,
  • ekologiczne i naturalne zioła syberyjskie,
  • tradycyjne mydła poleskie.

Jednak bez wątpienia prawdziwym złotem Syberii jest rokitnik dziki – wyjątkowy krzew wykazujący szereg prozdrowotnych właściwości.

Rokitnik dziki wprost z Ałtaju

Czy wiesz, dlaczego rokitnik dziki przez wielu został okrzyknięty „Złotem Syberii”? Roślinę tę od lat wykorzystuje się w tradycyjnej medycynie wschodniej, współczesnym przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym, a także w kuchni. Jego najważniejszą wartością jest największe stężenie witaminy C spośród wszystkich poznanych dotychczas produktów spożywczych. Oprócz tego zawiera 18 aminokwasów i 24 pierwiastki mineralne mających dobroczynny wpływ na cały organizm człowieka. Syberyjski rokitnik dziki to krzew osiągający nawet 5 metrów wysokości. Chociaż uprawianie go w ogródkach staje się coraz popularniejsze, to pochodzi z górskiego Ałtaju. Roślina ta przepięknie prezentuje się cały rok i nie gubi liści na zimę.

Owoce są drobne i kuliste, przypominające nieco jarzębinę, jednak mają bardziej pomarańczowy odcień. Natomiast łodygi rokitnika porośnięte są kłującymi kolcami jak różane krzewy. Chociaż dojrzałe owoce mają kwaskowaty smak, to po zimowych przymrozkach, podczas letnich dni nabierają odrobinę słodyczy. Na potrzeby farmakologii i przemysłu spożywczego wykorzystuje się praktycznie każdy element rośliny – jej owoce, pestki, korę oraz liście. Bez wątpienia najpopularniejszą formą spożywania rokitnika dzikiego są ałtajskie ekologiczne soki.

Jakie wartości skrywa w sobie sok z rokitnika?

Rokitnik dziki ze swoich prozdrowotnych właściwości znany już był w starożytności. Współczesne badania udowodniły, że zawiera on około 190 substancji odżywczych, które doskonale wpływają na organizm człowieka. Ekologiczne soki z rokitnika dzikiego są skarbnicą wielu witamin, z czego najważniejsze to:

  • witamina C – poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, przyspiesza regenerację organizmu, uszczelnia naczynia krwionośne, jest silnym antyoksydantem,
  • witamina E – podobnie jak witamina C jest silnym antyoksydantem i zwalcza wolne rodniki, a ponadto wpływa na krzepliwość krwi, narząd wzroku i regenerację tkanek,
  • witamina A – również jest silnym antyoksydantem, a do tego poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci oraz wykazuje działanie przeciwnowotworowe,
  • witaminy z grupy B – uczestniczą w syntezie czerwonych krwinek, wpływają na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci, poprawiają kondycję błon śluzowych oraz wpływają na prawidłową pracę układu nerwowego,
  • witamina K – odpowiada za prawidłową gospodarkę wapniową i metabolizm kostny, wpływa na krzepliwość krwi.

Oprócz tego soki z rokitnika dzikiego są skarbnicą takich pierwiastków jak krzem, potas, glin, żelazo, mangan. Zawiera także 8 aminokwasów, 22 kwasy tłuszczowe, 42 lipidy, a także antyoksydanty.

Ekologiczne soki witalne

Wszystkie ekologiczne soki witalne są skarbnicą witamin i minerałów. Pozytywnie oddziałują na cały organizm człowieka, mają szereg prozdrowotnych właściwości, pomagają w leczeniu wielu schorzeń, a także dostarczają wielu cennych składników odżywczych.

Naturalne soki zawierające 100% owoców to skarbnica mikro i makroelementów. Oprócz rokitnika dzikiego warto spróbować również soków z aloesu, granatu, gravioli oraz soków noni. Włączenie ich do codziennej diety przyniesie wiele korzyści zdrowotnych już od pierwszych tygodni stosowania. Od poprawy ogólnego samopoczucia, przez wzmocnienie odporności i działania układów wewnętrznych – zdradza pracownik NatVita – sklep ze zdrową żywnością.

Spożywanie soku z rokitnika dzikiego

Sok przed spożyciem wymaga rozcieńczenia z wodą w stosunku 1:4. Jednak mimo tej czynności ma wyczuwalny cierpki i nieco kwaskowaty smak. Aby napój było łatwiej i przyjemniej wypić, można dosłodzić go dowolnym miodem. Oprócz tego można dodać do niego inny 100% ekologiczny sok, na przykład z malin, jabłek, wiśni, czarnego bzu czy porzeczki. Innym sposobem spożycia jest dodanie go do herbaty.

Poprzedni artykułJak przychodnia weterynaryjna radzi chronić psie stawy przed zapaleniem?
Następny artykułOsprzęt do wózków do sprzątania

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj