Jeszcze przed paroma stuleciami polska kuchnia obfitowała w niespotykane nigdzie indziej potrawy. W swoim menu zawierała wiele zapomnianych dziś smaków, dań, które niegdyś ochoczo stawiano nie tylko na dworach królewskich, ale także w najzwyklejszych domach.
Odzyskany skarb
Dania, która obecne były w naszej kuchni po II wojnie światowej, niewiele mają wspólnego z tradycyjnymi potrawami goszczącymi na polskich stołach przez całe stulecia. W gastronomii powojennej panowała nuda i jednolitość, a tradycyjne posiłki pojawiały się wówczas jedynie w regionalnych kuchniach ludowych i w przytulnym zaciszu niektórych domowych stołów.
Całe szczęście teraz możemy to zmienić, gdyż staropolska kuchnia śmiało łączyła smaki. Stanowiła zbiór połączeń smacznych i ciekawych, nietypowych, ale nie ociekających tłuszczem i opatrzonych. Warto więc podejmować zdecydowaną walkę z licznymi stereotypami jakie wokół niej przez lata narosły – i można to robić z najprzyjemniejszy możliwy sposób, a więc sprawdzając smaki osobiście.
Historia jedzenia
Dynamicznie zmieniające się w naszej historii granice Polski powodowały stały napływ nowych smaków. Również wyjątkowo silne oddziaływanie pobliskich krajów zmieniały stopniowo naszą ojczystą tradycję kulinarną. Obserwujemy w niej przecież wpływy francuskie, litewskie rosyjskie, niemieckie, austriackie, a nawet żydowskie. Z tego powodu niezwykle trudno jednoznacznie wskazać, w jakim stopniu dana potrawa jest polska, a w jakim już nie. W całym kraju zjemy jednak z pewnością wyjątkowe dania, które na stałe wpisały się do kanonu kuchni polskiej, stając się niejako jej podstawą i znakiem rozpoznawczym. Należą do nich m. in.:
- zupy: rosół, chłodnik litewski i żurek,
- mięsiwa, zwłaszcza dziczyzna, oraz dania z drobiu hodowlanego: kaczka pieczona z owocami czy kurczęta faszerowane, duszone policzki wołowe czy rolada barania,
- dania z mięsa surowego – znany wszystkim tatar we wszelkich kombinacjach,
- pierogi: w niezliczonych wersjach.
Większości z tych niezwykłych smaków możemy skosztować np. w okolicach Warszawy: godna polecenia jest kuchnia polska w Ząbkach oferowana przez restaurację „Na Skrajnej”.