Szybkie i zdrowe śniadanie przed wyjściem do pracy – co zjeść?

Śniadanie to niestety często pomijany posiłek, który – dobrze zbilansowany – może przynieść wiele korzyści. Dlatego nie zapominaj o nim i ciesz się energią, która pozwoli dobrze rozpocząć dzień!

Dobry początek dnia

Nie bez powodu mówi się przecież, że śniadanie to najważniejszy posiłek. To od niego rozpoczynamy swój dzień i to on zapewnia nam energię do działania przez większość poranka. Zdrowe śniadanie wbrew obiegowym opiniom nie musi jednak zabierać Ci czasu – może być szybkie, a przy tym łatwe do przygotowania i pożywne.

3 cechy dobrych śniadań

Śniadania można opisać w trzech kategoriach – jeśli twoje spełnia wszystkie te warunki, jest idealne!

Sycące

Ten typ śniadania wiąże się głównie z wysoką zawartością węglowodanów złożonych, które znajdujemy w popularnych ostatnio produktach zbożowych. Właśnie te produkty powinny stanowić bazę i absolutną podstawę Twojego zdrowego i sycącego śniadania. Dzięki wspomnianej wysokiej zawartości węglowodanów taki posiłek dłużej uwalnia energię, jest trawiony dłużej i również na dłużej zapewnia ci uczucie sytości i komfortu, jakie daje dobry posiłek. Szukaj przede wszystkim produktów pełnoziarnistych: bułek i chlebów, które zapewnią Ci właściwy bilans składników odżywczych.

Funkcjonalne

Szukaj naturalnych produktów, które bogate są w błonnik. Ten, szczególnie spożywany rano, przeciwdziała zaparciom, wywoływanym przez pracę w stresujących warunkach lub przez obowiązki szkolne. Adekwatna podaż błonnika sprawia, że funkcjonowanie jelit jest prawidłowe, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko zalegania w nich resztek pokarmowych – pozwala to na dużo szybsze oczyszczanie się organizmu z toksyn. Pamiętaj także, żeby niezależnie od spożywanego posiłku, wypijać odpowiednią ilość płynów!

Naturalne i ciekawe

W obecnych czasach to bardzo ważne, by dieta Twoja i Twojej rodziny nie obfitowała w mnogość sztucznych dodatków, takich jak: barwniki, aromaty, konserwanty, spulchniacze czy wzmacniacze smaku. Nie polepszają one wartości odżywczych żadnego produktu, nie pomagają również w utrzymaniu zdrowia – mogą za to bardzo negatywnie oddziaływać na układ nerwowy i pokarmowy. Tworząc zdrowe śniadanie, wybieraj produkty mające raczej składniki pochodzenia naturalnego – spróbuj także samodzielnie przygotowywać przetwory i półprodukty. Dzięki takiemu zabiegowi będziesz miał komfortową pewność, że to co, spożywasz to produkty naturalne.

Jeśli szukasz pomysłu na pożywne, smaczne, a przy tym niebanalne śniadanie, możesz wykorzystać przepis na ogórki w plastrach w zalewie curry na Najlepszewkuchi.pl, które doskonale się sprawdzą jako dodatek do kanapek.

Poprzedni artykułPielęgnacja skóry po 40. roku życia. Jakich kosmetyków używać?
Następny artykułZapomniane smaki kuchni polskiej – sprawdź!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj