Sos śmietanowy i kozi ser – ważne składniki włoskiej pasty

Któż nie przepada za prawdziwą, włoską pastą? Odpowiednio skomponowane danie, podane w najlepszym włoskim stylu w miejscu, które dba o kulinarne tradycje, to niemal gotowy przepis na sukces – i to dosłownie! Jaka jest rola dwóch podstawowych składników w kuchni prosto ze słonecznej Italii i dlaczego warto decydować się na takie smakowite połączenie?

Dlaczego sos śmietanowy?

Włoskie menu oparte jest na mleku. To na jego bazie tworzy się smakowite sery, takie jak mozzarella, ricotta czy grana padano. Ale z tej samej bazy tworzy się również smakowity, gęsty, słodkawy sos śmietanowy, który stanowi idealną podstawę dla wielu innych dań.

Śmietanka fantastycznie spaja ze sobą włoski makaron, a ponadto perfekcyjnie łączy się z kwaskowatością serów. Sprawia, że całe danie jest bardziej sycące i wyraziste, więc smakosze najchętniej wybierają tego typu połączenia w sezonie jesienno-zimowym. Można ją przełamywać na wiele sposobów i wbrew pozorom, sprawdza się także na pizzy.

Dlaczego właśnie kozi ser?

Z obszarem Morza Śródziemnego kojarzy się nie tylko ser z mleka krowiego czy owczego, ale również kozi. Ten produkt to gratka dla prawdziwych koneserów. Kto raz skosztuje tego specjału, pokocha go lub znienawidzi. Zdecydowanie więcej jest jednak jego miłośników.

Kwaśno-słodki, pozostawiający po sobie charakterystyczną, przyjemną goryczkę produkt, świetnie uzupełnia włoską pastę. Jest wyrazisty, ale o ile doda się go z wyczuciem, nie dominuje dania i stwarza pole do smakowych manewrów – wyjaśnia pracownik Pizzerii Bazylia w Płocku.

Do koziego sera trzeba jednak mieć talent kulinarny, bo nie każdy składnik będzie się z nim dobrze komponować. Należy się z nim obchodzić ostrożnie, by nie zepsuć potrawy, a jedynie „podrasować” jej aromat.

Przykładowe połączenia smakowe

Z sosem śmietanowym świetnie łączą się takie składniki jak:

  • łosoś,
  • koperek,
  • grzyby,
  • świeży szpinak,
  • czosnek,
  • szynka lub boczek,
  • cebulka, pomidory.

Z kolei kozi ser stanowi znakomite połączenie z takimi dodatkami jak:

  • gruszka,
  • brzoskwinia,
  • sos miodowy,
  • ser grana padano,
  • ser mozzarella,
  • orzechy włoskie,
  • najwyższej jakości oliwa z oliwek,
  • szpinak.

Tajemnicą sukcesu w wielu przypadkach jest nietypowe łączenie smaków, na przykład słone ze słodkim.

Gdzie skosztować prawdziwego włoskiego menu?

Najlepiej w restauracji, które specjalizuje się wyłącznie w tego typu kuchni i oferuje nie tylko świetnie skomponowane pizze, ale także smakowite makarony w najlepszych możliwych odsłonach.

Włoskie menu można dziś znaleźć w wielu polskich lokalach gastronomicznych, ponieważ tego typu potrawy są ubóstwiane przez Polaków. Nic dziwnego, bo są sycące, mają korzystne ceny i opierają się na składnikach, które spożywa się na co dzień.

Bardzo ważne, by wybierać wyroby takich lokali, które nie zaliczają się do „fast foodów”, tylko oferują doskonałą jakość i smak, niczym z kuchni w obszarze Morza Śródziemnego.

Poprzedni artykułCzy warto studiować psychologię?
Następny artykułZalety i wady espadryli

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj