Organizm człowieka, aby mógł prawidłowo funkcjonować, potrzebuje codziennego dostarczenia wszystkich potrzebnych składników odżywczych, jakimi są węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy oraz składniki mineralne. Istnieją również mikroelementy, o których niewiele osób pamięta, a ich niedobór lub nadmiar może mieć szkodliwe skutki dla organizmu. Zalicza się do nich np. molibden – metal, który jest jednym z najrzadziej występujących pierwiastków na Ziemi.
Molibden to metal, który ze względu na swoją srebrzystobiałą barwę, przypomina ołów. Charakteryzuje się trudnotopliwością oraz twardością. Głównym obszarem jego występowania są tereny z wapiennymi i bagiennymi glebami. Występuje w tkankach ludzi i zwierząt, a ponadto znajduje się w produktach spożywanych każdego dnia, takich jak:
- warzywa – zielonolistne oraz strączkowe typu groch, fasola, soja, a także czerwona kapusta,
- jaja,
- mięso – wołowina oraz podroby,
- wyroby z mąki pełnoziarnistej i pieczywo razowe,
- mleko oraz ser,
- kasza gryczana i ryż.
Ten mikroelement jest również jednym ze składników wód wodociągowych.
Jaki jest wpływ molibdenu na organizm ludzki?
Molibden jest niezbędnym składnikiem, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Do jego głównych działań można zaliczyć uczestnictwo podczas produkcji enzymów, które odpowiadają za prawidłowe przyswajanie cukrów i tłuszczów. Ma swój udział w oczyszczaniu organizmu z toksyn, a także wspiera proces przyswajania żelaza.
Dodatkowo pozytywnie wpływa na zęby, kości oraz męską płodność. Jest również niezbędny w procesie wzrostu organizmu. Zła suplementacja tego mikroelementu może powodować jego nadmiar lub niedobór – dodaje autor książki Jedz dobrze i nie tyj.
Nadmiar molibdenu prowadzi do uszkodzeń układu pokarmowego oraz stawów, a także zmniejsza wchłanianie się miedzi i żelaza. Natomiast długotrwały niedobór tego pierwiastka może skutkować:
- problemami z oddychaniem,
- nierównomiernym biciem serca,
- bólami głowy,
- wymiotami,
- oraz drażliwością i dezorientacją.
Jakie funkcje w organizmie ludzkim pełnią składniki odżywcze?
Składniki odżywcze to substancje, których potrzebuje każdy organizm ludzki do prawidłowego funkcjonowania. Głównie pozyskiwane są ze spożywanego jedzenia, gdzie pod wpływem procesu trawienia przekazywane są do krwi. Składniki te pełnią określone funkcje. Pierwsza z nich to funkcja budulcowa, która polega na budowie, odbudowie, a także utrzymaniu tkanek w ich prawidłowym stanie. Druga to funkcja energetyczna. Polegająca na dostarczaniu do organizmu energii za pomocą węglowodanów oraz tłuszczy, a także białek (choć one pełnią głównie funkcję budulcową). Ostatnią funkcją jest regulacja wszystkich procesów zachodzących w organizmie. Jest to możliwe dzięki stałemu dostarczaniu niezbędnych witamin oraz składników mineralnych.
Jak widać, zdrowe odżywianie wymaga odpowiedniej wiedzy. Dlatego warto w tej kwestii korzystać z usług dietetycznych, oferowanych przez doświadczonych specjalistów. Ich pomoc i wsparcie pozwolą Ci wprowadzić zmiany w sposobie odżywiania, a tym samym zadbać o zdrowie i wygląd.