Picie naparów na stres już dawno praktykuje się w wielu krajach świata. Herbata z melisą jest jedną z najczęściej wybieranych, bowiem jej właściwości uspokajające są nie do przecenienia. Warto jednak dowiedzieć się więcej na temat tego, jak parzyć taką herbatę oraz co dokładnie może zaoferować.
Czym jest melisa?
Melisa lekarska to bylina, która zwykle osiąga do około kilkudziesięciu centymetrów wysokości. Jest obecna w Polsce, ale jej naturalnym środowiskiem są kraje śródziemnomorskie. Już od czasów starożytnych wykorzystuje się ją, przede wszystkim w ziołolecznictwie, ale nie tylko, bowiem jest używana także w kuchni. Melisa to sercowate liście o ząbkowanych brzegach, które mają intensywny zapach i dość charakterystyczny smak, który przywodzi na myśl cytrynę.
Co ma w sobie melisa?
Melisa jest rośliną wyjątkową. Posiada w sobie olejek eteryczny, który uaktywnia się po jej starciu. Ma w sobie między innymi cytral czy cytonelal, które obniżają próg czułości układu nerwowego, co sprawia, że człowiek inaczej odczuwa bodźce. Melisa działa przeciwbakteryjnie i rozkurczająco na jelito grube. Herbata z melisy dobrej jakości, np. wybrana na stronie Big-active.pl, będzie zawierała także garbniki, fenolokwasy oraz śluzy i flawonoidy. Melisa jest także źródłem witaminy C, ma więc bardzo wiele składników, które pozytywnie wpływają na nasz organizm i są źródłem siły, witalności, relaksu oraz rozkurczenia spiętych partii organizmu.
Jak działa melisa?
Herbata z melisą znacząco koi nerwy. Uspokaja, odpręża i relaksuje. Dodatkowo melisa działa przeciwbakteryjnie i oczyszczająco. Obniża ciśnienie krwi oraz reguluje prawidłową pracę wątroby. Co ważne, pobudza także wydzielanie soków trawiennych, a więc jest doskonałym pomysłem na niestrawność oraz na lepsze trawienie w organizmie, np. po przejedzeniu. Herbata z melisą od takich firm jak Big-active.pl jest wyjątkowym pomysłem dla osób, które nie tylko szukają uspokojenia, ale także i lepszego trawienia i poradzenia sobie z kłopotami żołądkowymi oraz jelitowymi.