Połączenie kawy z alkoholem ma wierne grono zwolenników. Napój taki pobudza, rozpieszcza kubki smakowe i pozwala się odprężyć po ciężkim dniu. Poznaj przepisy na kawę z whisky i zaskocz swoich przyjaciół.
Kawa z whisky – klasyczne połączenie
Kawa z whisky to trunek, który jednocześnie pobudza i intensyfikuje doznania smakowe. Sprawia, że całość jest bardziej intensywna i wyrazista. Zanim sięgniesz po whisky, aby stworzyć ten gorący napój, zwróć uwagę na jej rodzaj. Do kawy najlepiej pasuje single malt o łagodnych nutach owocowych, dzięki czemu całość będzie mieć wyrazisty i głęboki smak. Nie bez znaczenia jest również kawa. Postaw na dobre jakościowo ziarna, które będą idealnie współgrały z whisky. Dobrym pomysłem jest cafe crema, która dodatkowo pozostawia przyjemną, kremową piankę na powierzchni. Łącząc kawę z whisky, zwróć uwagę na proporcje. Zbyt dużo alkoholu może sprawić, że całość będzie zbyt ciężka i stracisz przyjemność z picia. Jako alternatywa whisky, zwłaszcza dla miłośników słodyczy może posłużyć miód pitny, którego szeroką ofertę możesz znaleźć tutaj: https://thewhisky.pl/133-miod-pitny
Przepis na Coffe Old Fashioned
Każdy koneser zna Old Fashioned, czyli staromodny koktajl na bazie whisky. Połączenie go z kawą pozwoli Ci poznać nowy, niepowtarzalny smak. Napój ten jest idealny na powolne popołudnia, kiedy chcesz się zrelaksować, ale bez uczucia znużenia.
Składniki:
- 60 ml whisky
- 30 ml świeżo zaparzonej kawy
- 1 kostka lub łyżeczka cukru
- Kilka kropli angostury
- Skórka pomarańczowa
Przygotowanie:
Połącz cukier z angosturą, delikatnie rozcierając je ze sobą. Następnie dodaj whisky i kawę. Delikatnie wymieszaj składniki, aż do całkowitego połączenia. Na koniec udekoruj całość skórką pomarańczową.
Sposób na klasyczne Irish Coffee
Najpopularniejszym połączeniem kawy z whisky jest Irish Coffee. Jej intensywny smak rozgrzewa ciało, a słodycz przełamuje tę gorycz, dostarczając całkiem nowych doznań. Przepis jest banalnie prosty.
Składniki:
- 40 ml irlandzkiej whisky
- 150 ml kawy
- Łyżeczka cukru trzcinowego
- 50 ml śmietanki 30% lub 36%
Przygotowanie:
W wysokiej szklance połącz gorącą kawę z lekko podgrzaną whisky. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Ubij śmietankę i powoli wlej ją do napoju po łyżce, pilnując, aby warstwy nie połączyły się ze sobą. Całość możesz udekorować wanilią.
Jeśli chcesz zrobić wersję na zimno, nie podgrzewaj napojów. Na dno szklanki dodaj kilka kostek lodu, a następnie postępuj tak samo, jak w tradycyjnym przepisie.
