Jak w pełni wykorzystać możliwości swojego ekspresu – sztuka robienia kawy

Przygotowanie aromatycznej kawy to świetny sposób na rozpoczęcie dnia, a także okazja do odprężenia się w przerwach od wytężonej pracy. Ten czarny napój towarzyszy codziennie niemal 80% Polaków. Mimo to mało kto wie, na co zwrócić uwagę, aby napar smakował wyśmienicie. Jak wykorzystać potencjał ekspresu do kawy, by cieszyć się z każdej filiżanki?

Jak przyrządzić idealną kawę?

Przede wszystkim należy dobrać odpowiednie ziarna. Kawy można dzielić na wiele sposobów. Specjaliści posługują się grupami jakościowymi – od najwyższej klasy specialty po tzw. off, czyli najniższej jakości ziarna. Oczywiście początkującej osobie trudno jest dostrzec wszystkie smakowe niuanse, ale z pewnością będzie w stanie odróżnić kawę gorzką, kwaśną, mocną lub słabą. To dobry start.

Kolejną kwestią są nuty smakowe. To delikatnie odczuwalne akcenty, które pojawiają się w ustach po wypiciu napoju. Profesjonalni bariści posługują się kołem smakowym Specialty Coffee Association (SCA), według którego smak należy ustalać, idąc od wewnętrznej warstwy koła na zewnątrz. Diagram pozwala na stworzenie wielu tysięcy możliwych kombinacji. O nutach smakowych będzie decydowała przede wszystkim moc wypalenia i to, czy kawa jest jasna, średnia czy ciemna.

Zarówno klasę, jak i nuty smakowe podaje się na opakowaniu z ziarnami.

Dobry ekspres powinien oferować funkcje niezbędne do przygotowania kawy. Na co warto zwrócić uwagę przy zakupie?

  • Wbudowany młynek – najlepiej wyposażony w ceramiczne żarna i możliwość regulacji grubości mielenia ziarna.
  • Możliwość dokładnego ustawienia temperatury wody – idealna mieści się między 92 a 93⁰C. Zdecydowanie nie należy zalewać kawy wrzątkiem, ponieważ niszczy on jej wartości smakowe.
  • Opcja konfiguracji ciśnienia – minimalne ciśnienie dla espresso to 9 barów, ale nowoczesne ekspresy mają nawet 15 barów i więcej.
  • Czas parzenia kawy – powinien być na tyle długi, aby wszystkie ziarna uwolniły aromat.

Najlepiej eksperymentować z różnymi ustawieniami i gatunkami kaw. W ten sposób można znaleźć idealną konfigurację. Nowoczesne urządzenia dysponują gotowymi programami, które każdy dopasuje do swoich potrzeb.

Zadbaj o regularne czyszczenie ekspresu

Dla smaku kawy znaczenie mają nie tylko funkcje samego ekspresu, ale również jego czystość. O czym należy pamiętać?

Stosuj filtry do ekspresu

Filtry do ekspresu pozwalają na oczyszczenie wody ze szkodliwych związków i nadmiaru znajdujących się w niej minerałów. Idealna mineralizacja cieczy do przygotowania kawy wynosi między 120 a 170 mg/litr. W praktyce może ona być jednak nieco większa. Dla osób bez znacznej wprawy w parzeniu kawy jest to niemal niemożliwe do wykrycia.

Oczyszczenie wody może znacząco wpłynąć na smak napoju, dlatego na filtrach nie warto oszczędzać. Zbyt wysoka mineralizacja sprawi, że kawa będzie wydawać się niesmaczna i pozbawiona nut, dla których przecież wybiera się najlepsze i często drogie ziarna.

Dlaczego warto stosować płyn do odkamieniania ekspresu?

Oprócz filtrów warto stosować odkamieniacz do ekspresu. Występuje on w postaci płynu lub jako tabletki do czyszczenia ekspresu. Minerały, które znajdują się w wodzie wlewanej do urządzenia, z biegiem czasu mogą się wytrącać, tworząc złogi, tzw. kamień kotłowy. Im woda jest twardsza, tym kamień będzie odkładał się szybciej i w większym stopniu.

Choć kamień kotłowy jest niegroźny dla zdrowia, to może zmienić smak kawy i obciąża ekspres, a zwłaszcza jego elementy grzewcze. Grzałka będzie musiała pracować coraz ciężej, aby podnieść temperaturę płynu, i z czasem może ulec uszkodzeniu. Na szczęście obecność kamienia łatwo rozpoznać po głośnej pracy urządzenia i tym, że część kaw jest zalewana zbyt chłodną wodą.

Warto pamiętać, że zaniedbanie czynności konserwacyjnych nie jest przesłanką do uwzględnienia reklamacji przez producenta lub sprzedawcę.

Ekspres powinien być odkamieniany zgodnie z zaleceniami producenta i zwykle co 200–300 kaw. Zamiast stosować domowe metody, jak sól czy kwasek cytrynowy, lepiej sięgnąć po preparaty rekomendowane w danym przypadku. Zapewnia to skuteczne zabezpieczenie układów sprzętu.

Choć parzenie kawy wydaje się bardzo proste, w rzeczywistości jest trudną sztuką, wymagającą wprawy i praktyki. Z dobrym ekspresem wyposażonym w niezbędne akcesoria ta nauka będzie prawdziwą przyjemnością.

Poprzedni artykułToksyna botulinowa – skuteczne rozwiązanie dla problemów z nadmiernym poceniem i mimicznymi zmarszczkami
Następny artykułOdważnie, a może klasycznie? Wybierz swój model New Balance

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj