Włosi mają opinię miłośników życia, piękna i dobrych smaków. Nic dziwnego więc, że są też największym producentem wina na świecie. Pomaga im w tym klimat. Zróżnicowanie terenu i warunków pogodowych pozwala na uprawę najróżniejszych szczepów winorośli. W efekcie w tej obfitości można się pogubić. Dlatego pomagamy Wam wybrać włoskie wino, które Was zachwyci.
Włoskie apelacje wina
Wina we Włoszech podzielono się na cztery kategorie w zależności od warunków uprawy i produkcji. Za najwyższej jakości uważane są wina oznaczone DOCG. Aby trafić na półkę w sklepie, przechodzą rygorystyczne testy, gwarantujące autentyczny charakter wina. Podobnie, choć nieco mniej konserwatywnie wygląda dopuszczenie do obiegu win DOC/DOP. Następne w hierarchii jest IGT, czyli wina regionalne. Wino to musi zawierać minimalnie 85% winogron z obszarów, od których pochodzi nazwa wina. Wreszcie na co dzień do posiłków stosuje się vini da tavola, czyli wina stołowe.
Co można wyczytać z włoskiej etykiety wina?
Prócz apelacji, wina oznaczone mogą być także innymi certyfikatami jakości. Należą do nich:
- Riserva – wino starzone w beczkach lub metalowych kontenerach przez co najmniej 2 lata.
- Superiore – mocne wina, podlegające kontroli co do metod produkcji.
- Classico – klasyczne wina produkowane według tradycyjnych receptur.
Dodatkowo dobrym znakiem jest podanie na butelce rocznika.
Także zawartość alkoholu i cukru może być dla nas wskazówką. Generalnie im mocniejsze wino, tym lepszej jakości. Natomiast dosładza się raczej wina, których smak trzeba poprawić, dlatego to wytrawne trunki cieszą się najlepszą opinią.
Włoskie regiony i ich najlepsze wina
We Włoszech uprawia się aż 600 odmian winogron!
W samym tylko Piemoncie znajdziemy ponad 60 apelacji, wśród nich do najważniejszych należą wyśmienite czerwone Barolo i Barbaresco ze szczepu Nebbiolo. Polecamy również soczyście owocowe Barbera oraz białego kwiatowego Muskata.
Z największego włoskiego regionu wina, Wenecji Euganejskej, czyli Veneto warto spróbować białego Soave o owocowo-waniliowym bukiecie i łagodnego Trebbiano. Uprawia się tutaj także odmiany międzynarodowe typu Pinot Grigo albo Merlot.
Nie można oczywiście pominąć Prosecco. Musujące cytrusowo-jabłkowe wino podbiło serca koneserów na całym świecie. Prosecco można produkować jedynie w Veneto i Friuli-Venezia,
Z Toskanii pochodzi ulubione wino Włochów, Chianti. Do najwyżej cenionych apelacji należą Chianti Classico i Brunello di Montalcino. Ci, którzy szukają autentycznego smaku, nie zawiodą się na Villa Puccini Chianti Riserva DOCG. Bogaty bukiet z owocowymi, fiołkowymi i dębowymi nutami to prawdziwie włoskie doświadczenie.
Natomiast z Apulii czy też Puglii wzięło się chętnie wybierane w Polsce owocowe Primitivo, stanowiące wyborne tło do dań z czerwonym mięsem.
Po więcej win z całego świata odwiedź Wybieramwino.pl.