Kuchnia amerykańska posiada kilka flagowych wypieków, znanych na całym świecie. Pączki z dziurką, czekoladowe brownie czy słodkie pancakes możemy znaleźć w każdej amerykańskiej kawiarni, jednak nie musimy udawać się w podróż po Stanach, by rozsmakować się w pysznych słodkościach! Z powodzeniem możemy przygotować znakomite desery w domowym zaciszu. Oto kilka z nich!
Donuts, czyli pączki z dziurką
Donuts to klasyczne, amerykańskie pączki z dziurką, jednak mogą również przypominać okrągłe pączki z różnorodnym nadzieniem. Są lekkie, puszyste i bardzo słodkie. Mogą z powodzeniem przyrządzić je osoby początkujące, które nie mają dużej wprawy przy robieniu tradycyjnych pączków. Tak zwana „dziurka” sprawia, że ciasto szybciej się smaży i łatwo możemy uniknąć surowego środka, co czasami zdarza się w przypadku tradycyjnych pączków. Donuty doskonale smakują i pięknie rosną. Jednak warto pamiętać o tym, aby ciasto na pączki przygotować dzień wcześniej i odstawić na całą noc w chłodne miejsce do wyrośnięcia. Pączki warto bogato udekorować grubą warstwą lukru lub słodką polewą czekoladową. Doskonale wyglądają i smakują z posypką cukrową.
Mocno czekoladowe brownie
Brownie to kolejny amerykański przysmak, który skradł serca miłośnikom słodkości w naszym kraju. Mocno czekoladowy smak potrafi zapewnić niesamowite doznania! Ten wypiek ma lekko płynny czekoladowy środek i popękany wierzch. W Polsce często nazywany jest zakalcem, ponieważ znacząco różni się od tradycyjnych, puszystych ciast czekoladowych. Idealne brownie jest wilgotne, ciężkie i niewyrośnięte. Składa się z wysokiej jakości czekolady, mąki, masła, jajek i cukru. Tylko tyle! To znakomity i elegancki deser do poobiedniej kawy. Dokładne wskazówki, jak go przyrządzić, można znaleźć na stronie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/.
Pancakes, czyli amerykańskie naleśniki
A może pancakes? To smakowity odpowiednik naszych polskich naleśników. W amerykańskiej wersji są bardzo puszyste i delikatne. Najczęściej serwuje się je na śniadanie, polewając syropem klonowym i masłem. Innym tradycyjnym dodatkiem są borówki amerykańskie, wymieszane z surowym ciastem jeszcze przed smażeniem. Dzięki nim pancakes zyskują ładny, fioletowy kolor. W przeciwieństwie do polskich naleśników, w amerykańskim przepisie wykorzystuje się środek spulchniający, na przykład proszek do pieczenia.
Więcej przepisów na słodkie wypieki można znaleźć na stronie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/.