Zęby a ciąża – co warto wiedzieć?

Prawidłowe odżywianie, ruch i higiena to nie jedyne rzeczy, o które powinna zadbać przyszła mama. Jak się okazuje również zęby mają szczególne znaczenie w pierwszych miesiącach dziecka. Na co należy zwrócić uwagę podczas dbania o higienę jamy ustnej, aby dziecko rozwijało się prawidłowo?

Podczas ciąży kobiety powinny odwiedzać dużo częściej stomatologa niż standardowo raz na 6 miesięcy. Ważne jest aby zweryfikować stan zębów u dentysty przynajmniej dwukrotnie – na początku ciąży i w połowie. Pozwoli to uchronić przed takimi nieprawidłościami jak na przykład niechciana próchnica.

Już przed rozpoczęciem starań o dziecko kobiety powinny udać się na wizytę kontrolną, podczas której warto wykonać profesjonalną higienizację, skaling, piaskowanie czy też polerowanie zębów. Należy pamiętać, że podczas ciąży nie można wykonywać zdjęć rtg. Kiedy konieczne jest zdiagnozowanie ewentualnych nieprawidłowości można zastosować laser diagnostyczny, który jest w stanie wykryć próchnicę nawet w niedostępnych miejscach.

W codziennej pielęgnacji przyszłych mam bardzo ważne jest mycie zębów po każdym posiłku, zwłaszcza po tych nocnych. Pamiętanie o regularnym szczotkowaniu, stosowaniu nici dentystycznych to rytuały, które powinny odbywać się każdego dnia. Duży wpływ na stan uzębienia mają również wymioty. Kontakt zębów z silnymi kwasami żołądkowymi przyczynia się do niszczenia warstwy szkliwa nazębnego. W takich sytuacjach konieczne jest od razu przepłukanie jamy ustnej wodą. Warto również stosować pasty do zębów wzmacniające szkliwo.

Kiedy pojawią się już nieprawidłowości należy natychmiast odwiedzić gabinet dentysty. Kobiety w ciąży to pacjentki, o które dba się szczególnie. I chociaż sama ciąża nie jest przeciwskazaniem do wykonywania zabiegów, nie zawsze konieczne jest zdecydowanie się na interwencję od razu. Czasem można poczekać z likwidacją problemu, ponieważ większą szkodą jest stres, który wpływa na negatywny rozwój dziecka. Po weryfikacji lekarz sam decyduje czy konieczna jest od razu interwencja.

Najczęstszymi dolegliwościami, z jakimi spotykają się kobiety w ciąży są stany zapalne dziąseł wynikające ze zmian hormonalnych. Występują one najczęściej w drugim trymestrze. Główną przyczyną zapalenia dziąseł jest wzrost poziomu hormonów – progesteronu i estrogenów, zmiany we florze bakteryjnej płytki nazębnej oraz zmiany w układzie odpornościowym. Dziąsła stają się zaczerwienione, opuchnięte i krwawią podczas szczotkowania. Są też wyjątkowo wrażliwe na czynniki bakteryjne zawarte w płytce nazębnej. Wrażliwość dziąseł często sprawia, że kobiety myją zęby delikatniej, co nie jest dobrym rozwiązaniem, gdyż nasila objawy zapalenia przyzębia. Delikatniejsze mycie sprawia, że w przestrzeniach między zębami oraz na granicy ząb-dziąsło mogą pozostać resztki pokarmów, które są pożywką dla bakterii. Zwiększona podatność na odkładanie płytki nazębnej i rozwój stanów zapalnych dziąseł może doprowadzić do powstania próchnicy zębów. – mówi lek. dent. Agata Pleszyniak.

Zęby noworodka kształtują się w łonie matki około 6 tygodnia. Wytwarzane są wówczas zawiązki zębów mlecznych i stałych oprócz ósemek. Dlatego tak niezwykle ważne podczas ciąży jest zwracanie uwagi na to co się je. Należy swoją dietę uzupełnić szczególnie o produkty, które wspomagają mineralizację szkliwa oraz witaminy. Właściwa dieta wpływa nie tylko na stan zębów malucha, ale również matki. W przypadku niedoboru odpowiednich witamin wzrasta ryzyko stanów zapalnych, chorób dziąseł, a nawet ubytków.

Dieta wzmacniająca zęby przyszłej mamy powinna zawierać odpowiednie ilości składników mineralnych, a także witamin ułatwiających ich wchłanianie. Przede wszystkim należy spożywać produkty bogate w wapń i unikać słodyczy, które stanowią pożywkę dla bakterii. Kiedy nie dbamy o właściwą higienę, zęby narażone są na kolonizację bakterii i rozwój próchnicy.

Spożywanie produktów zawierających duże ilości wapnia jest nie tylko korzystne dla zdrowia zębów matki, ale również przyszłych zębów dziecka. Na etapie rozwoju embrionalnego rozwijają się zawiązki zębów mlecznych, dlatego prawidłowe odżywianie się matki jest tak istotne dla zdrowia dziecka. Negatywny wpływ na zawiązki zębów dziecka mogą mieć także różne leki. – wyjaśnia lek. dent. Agata Pleszyniak z Kliniki Implantologii i Stomatologii Estetycznej w Katowicach.

Największą ilość wapnia zawiera mleko roślinne, a także takie produkty jak: szpinak, rośliny strączkowe, rabarbar, łosoś, sardynki, buraki, orzechy czy woda mineralna oraz jogurty, kefiry czy sery. Warto również wzbogacić dietę o naturalną witaminę C, która uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega krwawieniom, może więc zmniejszyć dolegliwości związane z dziąsłami. Zapobiega ona również odsłanianiu się szyjek zębowych. Znajdziemy ją w warzywach takich jak papryka czerwona, liście pietruszki, kapusta, kalarepa, kalafior, brokuły i owocach: owoce dzikiej róży, czarna porzeczka, poziomki czy truskawki.

Ciąża to wyjątkowe doświadczenie w życiu każdej kobiety, może jednak znacząco wpłynąć na stan zdrowia zębów zarówno u matki jak i dziecka. Dlatego w tak szczególnym okresie warto odpowiednio zadbać o zdrowie swoje i pociechy, będąc pod stałą opieką stomatologa.

Poprzedni artykułRola mleka w diecie najmłodszych
Następny artykułŚwiatowy Dzień Zdrowia – co jedzą Polacy?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj