Które mąki nie zawierają glutenu? Wyjaśniamy!

Istnieje wiele odmian ziaren, z których wytwarzana jest powszechnie stosowana mąka. Do jej produkcji wykorzystuje się zboża, ale również orzechy i rośliny bulwiaste.

Mąka pszenna przez wielu dietetyków uważana jest za produkt wywołujący liczne alergie i uczulenia. Zawarty w niej gluten często powoduje uszkodzenia kosmków jelitowych. Warto zatem wiedzieć, które rodzaje dostępnych w sklepach mąk nie zawierają szkodliwych białek roślinnych.

Czym zastąpić gluten?

Wiele osób uważa, że wyeliminowanie składników zawierających białka roślinne, to prosty sposób, dzięki któremu można uchronić organizm przed szkodliwymi reakcjami alergicznymi. Tymczasem wielu naukowców zauważyło, że nawet jeśli producent nie podaje na opakowaniu informacji na temat stężenia glutenu, jego niewielka zawartość można znajdować się w danym produkcie. Niezależnie od tego, jaką potrawę chcemy przyrządzić, warto zastąpić tradycyjną mąkę pszenną np. tatarką, tapioką lub orkiszem. Na stronie internetowej basiazsercem.pl znajdziesz przepisy, dzięki którym udowodnisz swoim znajomym, że dieta bezglutenowa może być pyszna i aromatyczna.

Mąka żytnia

Przygotowywany na bazie jednorocznych roślin produkt stanowi doskonałe źródło błonnika spożywczego, cukrów, tłuszczów, witamin oraz witamin. Mąka żytnia zawiera także wiele cennych dla zdrowia aminokwasów. Badania dowodzą, iż tego typy produkty są o wiele łatwiej trawione przez ludzki organizm niż pszenne odpowiedniki. Mąka żytnia ma również niski indeks glikemiczny, dlatego jej spożycie zalecane jest osobom, stosującym różnorodne diety odchudzające. Obniża ona również stężenie cholesterolu oraz glukozy we krwi. Mąka żytnia redukuje także ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych, wśród których warto wskazać m.in. nowotwory piersi, czy też prostaty.

Bezglutenowe produkty nie muszą być niesmaczne, a wprowadzenie ich do codziennego jadłospisu może przynieść wiele korzyści dla naszego organizmu. Warto zatem zwracać uwagę na to, co jemy, by cieszyć się szczupłą sylwetką i dobrym zdrowiem przez wiele lat.

Które mąki nie zawierają glutenu? Wyjaśniamy!
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here