Kto najczęściej lubi sięgać po piwa smakowe?

Piwa smakowe od paru lat cieszą się dużą popularnością. Jeszcze do niedawna Polacy byli przyzwyczajeni do myślenia, że piwo ma określony piwny smak i kolor. Napoje o niestandardowym, owocowym smaku uważane były za „profanację” dobrego trunku, a w najlepszym wypadku za produkt zarezerwowany wyłącznie dla kobiet, które nie lubią goryczy typowego piwa. Prawda jest jednak taka, że piwa smakowe są „pełnoprawnym” trunkiem i dziś nikt nie jest w stanie wyobrazić sobie gorącego lata bez orzeźwiającego, owocowego smaku. Kto więc sięga po takie piwo najczęściej i jakie są zalety piw smakowych?

Piwa smakowe – zalety

Piwa smakowe mają wyjątkową recepturę, która podbija serca konsumentów. Charakteryzują się bogatą głębią smaku i aromatu. Miodowe oraz owocowe kompozycje to propozycje, po które sięgają zarówno kobiety ceniące sobie słodkie, owocowe smaki, jak i mężczyźni, którzy lubią od czasu do czasu „odejść” od klasycznych lagerów. W letni, upalny dzień nic nie orzeźwia lepiej, niż zimne piwo połączone z owocowym sokiem.

Piwa smakowe powstają poprzez dodanie substancji smakowych na etapie produkcji brzeczki podstawowej lub tuż po zakończeniu fermentacji alkoholowej – zwykle przed filtracją. Techniki produkcji piw smakowych są nieco zmodyfikowane. Podczas tworzenia piwa w technologii gęstych brzeczek rozcieńczenie piwa bazowego zazwyczaj przebiega w dwóch etapach.

Na początku rozcieńcza się gęste piwo substancjami aromatyzującymi oraz smakowymi, a następnie czystą wodą. Czynności te wykonywane są, dopóki trunek nie osiągnie pożądanej zawartości alkoholu. Piwa smakowe charakteryzują się podwyższoną zawartością ekstraktu, który składa się z rzeczywistego aromatu pochodzącego z brzeczki podstawowej oraz z dodanych po fermentacji substancji słodzących.

Piwa smakowe są więc propozycją, po którą sięgają nie tylko kobiety. Trunki te chętnie wybierane są także przez konsumentów w przedziale wiekowym między 18. a 24. rokiem życia. Młodzi ludzie lubią trunki o słodkim smaku, które kojarzą im się z dzieciństwem – np. różnego rodzaju oranżadami.

Dlaczego piwa smakowe to dobry wybór?

Piwa smakowe to propozycja dla każdego, kto szuka orzeźwiającego napoju charakteryzującego się głębią aromatu. Wiele osób lubi eksperymentować na własną rękę i dodawać do zwykłego piwa różnych soków owocowych i syropów. Nie jest to jednak dobra strategia, ponieważ jakość takich dodatków pozostawia wiele do życzenia. Piwa smakowe powstają ze starannie wybranych składników, które wzbogacają i podkreślają smak napoju.

Jak mówi pracownik Browaru Regionalnego Pilsweizer oferującego produkcję i sprzedaż piw smakowych: Mogłoby się wydawać, że moda na picie aromatycznych piw dopiero niedawno zaczęła docierać do Polski. Nic bardziej mylnego, tradycja serwowania piw o smakowym armacie sięga końca XIX wieku. Wtedy to połączenie piwa z lemoniadą zyskało nazwę „shandy” i podawane było brytyjskim żołnierzom.

Decydując się na zakup piw smakowych, zaleca się wybór jedynie sprawdzonych trunków pochodzących od najlepszych browarów. Odpowiednio wyselekcjonowane składniki oraz prawidłowa technika przygotowywania piwa to gwarancja unikalnego smaku.

Poprzedni artykułJak zrobić masaż w domu? Proste techniki dla początkujących
Następny artykułFakty i mity na temat fotelików samochodowych

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj