Kawa z alkoholem. Jak ją wykonać, jaki alkohol wybrać?

Wśród tego, co na co dzień jemy i pijemy, jest wiele produktów, które pasują do siebie jak ulał. Bułka z masłem, groszek z marchewką czy truskawki z bitą śmietaną to skojarzenia, które po prostu nasuwają się same. Taką dobrze dobraną parą jest także kawa i alkohol. Czy wiesz, jak je łączyć, by otrzymać niezwykłe napoje mogące zachwycić właściwie każdego? Oto kilka wskazówek.

Alkohol i kawa to dobrana para

Wielu osobom kawa z alkoholem kojarzy się od razu z kawą po irlandzku, czyli z fantastycznym i wręcz kultowym już połączeniem kawy z whisky. Tymczasem na świecie z kawą łączy się różne rodzaje alkoholi i to ze znakomitym skutkiem, bo oba te składniki świetnie się uzupełniają. Kawa działa na organizm człowieka pobudzająco, a alkohol przynosi przyjemne rozluźnienie. Dzięki temu mariażowi otrzymujemy więc napój doskonały na długie, jesienne i zimowe wieczory, bo z jednej strony działa kojąco, a z drugiej strony dodaje energii, nie pozwalając zasnąć zbyt wcześnie. Oczywiście jest także inna znacząca zaleta tego typu drinków. Można je przyrządzać na wiele sposobów, a pyszne efekty cieszą nasze zmysły smaku i powonienia.

Z kawą idealnie komponują się różne alkohole. Whisky to prawdziwa klasyka, ale równie znanym duetem jest kawa z rumem. Nie brakuje tych, którzy do kawy dolewają brandy lub słodkich likierów. Kawę z alkoholem można podawać nie tylko na ciepło. Napój przyrządzony na zimno też ma mnóstwo wielbicieli. Wypróbuj nasze przepisy, a staniesz się jednym z nich.

Kawa po kapitańsku

Do przygotowania kawy potrzebujesz: około 30 ml brandy, filiżankę kawy espresso, 1 żółtko i 2 łyżeczki cukru.

Wykonanie: Podgrzej brandy i dodaj do niej jedną łyżeczkę cukru. Zaparz też kawę. Jajko sparz niemal wrzącą wodą, a następnie oddziel żółtko od białka. Do przygotowania kawy potrzebujesz tylko żółtka, więc białko można przeznaczyć do innych celów. Z żółtka i łyżeczki cukru ukręć kogel-mogel. Do przezroczystej filiżanki wlej najpierw gorącą brandy, a potem delikatnie przelej kawę. Lej ją powoli, najlepiej tak, by spływała do filiżanki po odwróconej łyżeczce, bo wówczas obie warstwy nie zdołają się wymieszać. Na powierzchni kawy umieść kogel-mogel. Kawa po kapitańsku nie tylko świetnie smakuje, ale i pięknie wygląda.

Kawa po holendersku

Do przygotowania kawy po holendersku potrzebne będą: 50 ml kawy espresso lub innej mocnej kawy, 70 ml ajerkoniaku, bita śmietana i odrobina mielonej kawy lub kakao do dekoracji.

Wykonanie: Zaparz kawę w ekspresie lub w tradycyjny sposób, ale tak, by była ona dość mocna. Do wysokiej, smukłej szklanki wlej ajerkoniak, a potem delikatnie dodaj kawę tak, by warstwy nie wymieszały się. Możesz spróbować wlewać ją po ściankach szklanki lub po łyżce. Na powierzchni kawy umieść bitą śmietanę i oprósz ją kawą lub kakao.

Kawa po irlandzku

Do przygotowania kawy po irlandzku potrzebujesz następujących składników: 150 ml ulubionej mocnej kawy, 50 ml whiskey, 2 łyżeczki brązowego cukru, dobrze schłodzona śmietana 36% oraz odrobina kakao.

Wykonanie: Podgrzej whiskey wraz z cukrem. Zamieszaj tak, by cukier się rozpuścił w całości. Zaparz swoją ulubioną kawę. Pamiętaj, że kawa musi być bez fusów. Następnie wymieszaj kawę z whiskey, przelej całość do szklanego, przezroczystego kubka. Ubij śmietanę niezbyt mocno i udekoruj nią kawę. Całość udekoruj za pomocą kakao.

Kurs dla mistrzów parzenia kawy

Jeśli rozsmakowałeś się w kawach przygotowanych według tych przepisów, być może chciałbyś wiedzieć więcej na temat parzenia i serwowania kawy. Kurs robienia kawy to coś dla Ciebie. Uczestnicząc w nim, możesz zdobyć umiejętności i wiedzę, które przydadzą się nie tylko na co dzień. Są szczególnie cenne dla tych, którzy planują związać swoją przyszłość zawodową z gastronomią. W kursie parzenia kawy organizowanym przez Warsztat Mistrza możesz też wziąć udział bez wychodzenia z domu, bo jest on dostępny także w wersji online.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here