Jak przestać marnować jedzenie?

Dużo ludzi ma problem z częstym marnowaniem jedzenia. Wyrzuca się je z różnych powodów, jednak najczęstszą przyczyną jest nieumiejętne planowanie posiłków oraz kupowanie zbyt wielu produktów. Chcemy wyposażyć się w wystarczającą ilość pożywienia i boimy się, że może nam czegoś zabraknąć. Dlatego kupujemy dużo więcej, niż potrzebujemy. Istnieją sposoby, aby ograniczyć marnowanie jedzenia. W poniższym artykule znajdziesz wskazówki, jak to robić.

Bardzo często wyrzuca się jedzenie w postaci pozostałości po posiłkach. Ugotowanie zbyt dużej ilości pożywienia powoduje konieczność pozbycia się go, gdy domownicy czy goście nie są w stanie zjeść więcej. Marnowanie jedzenia to problem, który występuje głównie w krajach wysokorozwiniętych. Ludzie nie myślą o tym, co by było, gdyby zabrakło pożywienia, ponieważ nigdy nie musieli się z tym mierzyć. Warto jednak pamiętać, że na świecie nadal żyje wiele osób, które każdego dnia martwią się tym, z czego przygotować posiłek dla siebie i swoich bliskich. Warto więc cieszyć się tym, co mamy i umiejętnie to wykorzystywać.

Co robić, żeby nie wyrzucać jedzenia?

Pierwszym sposobem na niemarnowanie jedzenia jest robienie świadomych zakupów. Pracownik ekologicznego sklepu internetowego Ekoloco wyjaśnia: Bardzo istotne okazuje się umiejętne planowanie tego, co chcemy kupić. Najlepiej przygotować sobie wcześniej listę zakupów i przestrzegać jej, gdy jesteśmy w sklepie. Dobrym pomysłem jest również zaplanowanie posiłków na kilka następnych dni. Dzięki temu kupisz wyłącznie te artykuły spożywcze, których potrzebujesz do przygotowania wymyślonych dań. Jeśli masz taką możliwość, rób zakupy online, ponieważ wtedy jest mniejsze prawdopodobieństwo, że kupisz niepotrzebne produkty.

Przygotowując posiłki, staraj się wykorzystywać wszystko, co masz w lodówce. Niekiedy konieczna jest modyfikacja przepisu, ponieważ jeśli z niego wynika, że do posiłku potrzebujesz 80 czy 90 gramów serka, a w opakowaniu jest 100 gramów, to lepiej zużyć cały, żeby później go nie wyrzucić. Jeżeli zaburzenie proporcji nie jest możliwe, pamiętaj, aby tego samego lub następnego dnia wykorzystać pozostały produkt. Bardzo ważne jest również regularne porządkowanie lodówki oraz szafek. Dzięki temu możliwe jest uzyskanie kuchni zero waste, w której nie marnuje się żadnego jedzenia. Gdy zauważysz, że jakiś artykuł niedługo ulegnie przeterminowaniu, postaraj się go jak najszybciej zużyć.

Podczas zakupów sprawdzaj terminy przydatności do spożycia. Czasem produkty z krótką datą ważności są w promocji – kupuj je wyłącznie wtedy, gdy wiesz, że szybko je wykorzystasz. Jeśli nie jesteś pewny, czy zjesz je w najbliższym czasie, zrezygnuj z nich, ponieważ prawdopodobnie będziesz musiał je wyrzucić. Istotne jest także właściwe przechowywanie żywności. Dzięki temu będzie ona odpowiednia do spożycia przez dłuższy czas. Dobrym pomysłem jest również mrożenie produktów, co przedłuża ich datę przydatności nawet o kilka tygodni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here