Gluten w diecie – tak czy nie?

Panuje dziś moda na dietę bezglutenową, którą promuje wielu celebrytów. Nie każdy jej zwolennik zdaje sobie jednak sprawę z tego, że niewłaściwie stosowana, może narażać na niedobory pokarmowe.

Czym jest gluten i kto powinien z niego zrezygnować?

Gluten to białko roślinne, które znajduje się w ziarnach zbóż, takich jak pszenica, jęczmień i żyto. Jego całkowite wyeliminowanie z diety nie jest łatwym zadaniem. Znajduje się nawet w mięsie, wędlinach, jogurtach, produktach wysokoprzetworzonych czy lekach. Na szczęście rezygnacja z glutenu znajduje uzasadnienie jedynie w przypadku osób, których organizm go nie toleruje. Są to pacjenci chorzy na celiakię, nazywaną również chorobą trzewną. Spożycie tego typu białka roślinnego stanowi potencjalne zagrożenie dla ich zdrowia.

Gluten w diecie zdrowej osoby

W przypadku braku przeciwwskazań medycznych nie ma potrzeby przechodzenia na dietę bezglutenową. Stała się ona jednak na tyle modna, że na półkach sklepowych możemy dziś znaleźć rzekomo zdrowe produkty wolne od glutenu. Osoby je kupujące powinny dokładnie przeczytać skład na ulotce, gdyż często tego typu żywność zawiera sporą ilość cukru, tłuszczów trans, syntetycznych słodzików, barwników czy wzmacniaczy smaku.

Niewłaściwie stosowana dieta bezglutenowa naraża na niedobory składników odżywczych, takich jak m.in. selen, cynk, żelazo, witaminy z grupy B czy błonnik pokarmowy. Jej praktykowanie może być zdrowe, jednak wyłącznie pod warunkiem, że w jadłospisie znajduje się niezawierające glutenu zdrowe jedzenie – zwłaszcza duża ilość warzyw, owoców, roślin strączkowych czy wolnych od glutenu zbóż – np. owsa. Prawidłowa dieta powinna być odpowiednio zbilansowana, a ewentualny zamiar przejścia na odżywianie bezglutenowe warto skonsultować z lekarzem.

Więcej na temat mitów związanych ze zdrowym odżywianiem możecie przeczytać na stronie internetowej firmy Herbapol. Dowiecie się m.in. tego, czy warto kupować produkty bez laktozy, a także czym tak naprawdę jest żywność ekologiczna i gdzie najlepiej ją kupować.

Gluten w diecie – tak czy nie?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here