Czy wiesz, jak wygląda praca kipera?

Kiper to mało powszechny zawód – z pewnością wiele osób nawet o nim nie słyszało. Najprościej mówiąc, profesja ta polega na ocenie smaku napojów – najczęściej alkoholowych. Niegdyś określenie to było używane również w odniesieniu do krytyków kulinarnych oceniających smak potraw, obecnie raczej rozdzielamy te dwa zawody.

Kiper – gdzie pracuje i czym się zajmuje?

Kiperzy pracują przede wszystkim w browarach i winnicach. Nie są jednak związani wyłącznie z alkoholem! Niektórzy z nich pracują przy degustacji kawy czy herbaty. Do umiejętności kipera należy bowiem nie tylko umiejętność oceny walorów smakowych i aromatu gotowego trunku. Powinien wykazywać się obszerną wiedzą dotyczącą składników i przygotowania napojów. Na przykład kiper specjalizujący się w degustacji kawy pracuje bezpośrednio na plantacjach, oceniając jakość ,,surowych” ziaren kawy.

Kiper powinien być w stanie precyzyjnie określić, skąd pochodzi napój. Kiperzy specjalizujący się w degustacji wina są w stanie określić nawet dokładny region pochodzenia trunku wraz z plantacją! Oprócz samego smakowania i określania jakości – zajmują się klasyfikacją i opisywaniem produktów. Trunki, które przechodzą pozytywnie tego rodzaju testy jakości trafiają potem na półki najlepszych sklepów z winami francuskimi.

Czy każdy może zostać kiperem?

Umiejętności nabywa się oczywiście z czasem, ale trzeba posiadać wrodzone predyspozycje. Tak, jak nie można być wirtuozem muzyki bez ,,słuchu muzycznego”, tak samo nie można zostać profesjonalnym kiperem bez wrażliwości na walory smakowe i zapachowe. To ludzkie zmysły są najważniejsze w tym zawodzie!

Kiper musi posiadać nienaganną wiedzę dotyczącą całego procesu produkcji trunków. Aby rozpocząć pracę w zawodzie, powinien ukończyć specjalistyczny kurs.

W głowach niektórych czytelników pojawia się pewnie pytanie, czy kiper powinien odznaczać się wysoką odpornością na alkohol – tak zwaną ,,mocną głową? Otóż nie – zawód kipera nie polega na piciu alkoholu, ale na jego smakowaniu! Każdy łyk nie jest bowiem przez niego połykany, a wypluwany do specjalnego naczynia.

Czy wiesz, jak wygląda praca kipera?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here